6. 7. 2013

Svoboda aneb dobrovolní zajatci

Svoboda. Co to vlastně je?

Už svou definicí není svobodná, protože je vždy omezována fyzicky, autoritativně a státně. Nemůžete létat v oblacích zatímco zabíjíte náhodné kolemletoucí a neplatíte daně. Nemůžete ani zabíjet kolemjdoucí. Nebo neplatit daně (nebo nechodit do základní školy). Nemůžete mít ani tu svobodu, že pokud neubližujete okolí, můžete dělat co chcete. Celá naše společnost je vystavena na nemožnosti svobody. Ať už přímo dané, jako ukradení haribo bonbónu po poskakování venku zatímco řvete: "Slon!". Přičemž tím druhým nikomu nic neděláte, ale všichni na vás budou divně koukat a budou se s tím snažit něco udělat. Nemůžete si doslova ani uprdnout, aniž by někdo nebyl uražen, zhrozen a vy prohlášen spodinou společnosti. A když do ní nechcete patřit, smůla, ani nemůžete jen tak žít a živit se kořínky a mrtvolami krys a spát venku.

Tak proč se tím všichni tak ohání? Proč máme být pořád vděční za tu svobodu a to, že nežijeme pod diktaturou nějakého tyrana a můžeme si stěžovat na politiky? Máme být vděční, že máme svobodu slova. Jasně, až na to, že ani to neexistuje a za sarkastický vtip můžete jít až na osm let do vězení a za rasistický status na facebooku (s kterým, fredužel, stejně spousta lidí doteď souhlasí) můžete být vyhozeni z práci (a pochybuji, že se zrovna ona chystala přidat ke KKK). Jé, svoboda slova... 
Ale většině lidí nevadí, že ta svoboda neexistuje. Protože mají radí bezpečí.

Můžete zakázat prakticky cokoliv pro "ochranu dětí". Poslední dobou, jsou všechny lidi děti. Milujeme žít v tom našem bezpečném světě, kde válka není, nebo je stejně jen v těch ošklivých dálných zemích, kde na každý další stupidní zákon a omezení "pro naše dobro" jen odfrkneme, stěžujeme si týden a pak si nadále stěžujeme na únavu z práce, blbé počasí, bolest hlavy. Protože jinak by lidé začali masově všechny vraždit, chodit bez horních dílu, čůrat na veřejném prostranství nebo, profreda, kouřit trávu. Potřebujeme být od toho všeho drženi, jinak by to byl chaos. I když stejně dovolují jiné lehké drogy jako tabák, alkohol, aspirin, ibuprofen... protože jinak dnešní lidé nefungují.

Svoboda neexistuje. Je to jen planý shluk písmen, kterým argumentujeme proč jsme tak super. Něco co nám tak laskavě dávají. Je to mým privilegiem, že si můžu stěžovat na tomto blogu. Za chvíli stejně nebudu moci, třeba proto "abych nenutila své názory ostatním spoluobčanům".

Bleghum.


Žádné komentáře:

Okomentovat